cs en de

Martin Kubát vystudoval ateliér Ilustrace a grafika v Praze na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Jeho autorská kniha Je večer, vypusťte čerta!, je osobitým literárním Další kniha s názvem Před půlnocí je plná koláží prapodivných zvířátek vytvořených z vytrhávaných barevných papírů, které jsou doplněné o Martinovo roztřesené tiskací písmo. Jedna stránka navádí na druhou a strašidelné příběhy se stávají jakousi napínavou zábavou.

Knihy jsou určené nejen dětem, ale všem, kteří přistoupí na jeho hru.

S Martinovou tvorbou jsme se poprvé setkali v podniku jménem Lokál, kam velmi rádi chodíme na tankovou Plzeň. Na první pohled nás zaujaly trefné ilustrace na talířích a podtáccích a hned jsme věděli, že ho musíme oslovit.

Martin za bydlí na chalupě pár desítek minut od Prahy. Potkali jsme se na schůzce, ze které nás potom svezl, protože jsme měli cestu podobným směrem. Zapovídali jsme se natolik, že nám nevadila ani dopravní zácpa přes celou Prahu.


Martine, jaký máš vztah k řízení?

Autoškolu jsem dělal před rokem a byla to sranda. Při závěrečných jízdách jsem měl od dcery náhrdelník jako amulet pro štěstí, který byl vyrobený z dopravní značky. Komisař se mě potom zeptal, jestli náhodou nejsem pod vlivem. Odpověděl jsem mu, že leda tak pod vlivem měsíce, načež mi řekl, ať si dávám pozor, ale nakonec mi to dal.


Kde teď aktuálně žiješ a tvoříš?

Střídavě jsem buď tady v Praze nebo na chalupě. Máme tam super sousedy. Hrajeme spolu hru, kdo má nejvíc dětí na patře. Na chalupě tvořím tam, kde je zrovna klid, protože děti řvou a běhají všude. V Praze mám byt, ve kterém je místnost směrem do dvora a tam se super tvoří. K tvoření mi stačí mlha, elektřina a láska.



Tou mlhou myslíš přesně co?

Mlha je stav, kdy ke mně přicházejí nápady, prostě si mě najdou.



Jak vznikla tvoje spolupráce s Lokálem?

Ještě za studií jsem zaujal svými věcmi Aleše Najbrta, který mi dohodil Lokál. Tahle spolupráce pokračuje do dneška – když potřebují například podtácky, ozvou se mi.



Máš oba designy stejně rád, a nebo máš jeden trochu raději?

Mám je rád oba, bavilo mě spíše pracovat s funkcí ponožky jako takové, než s jejím dekorováním. Celá tahle spolupráce byla super. Nejraději mám jeden z prvních návrhů, který se zatím nerealizoval, ale doufám, že vznikne třeba někdy příště. Černé ponožky s tisícovkami na chodidle. Přišlo mi vtipné, že jsou vidět pouze když je člověk bez bot. Je to takové překvapení – vyzout se a mít litr na nohách, jak kdyby se ti peníze lepily na paty.



Nemohla jsem o tobě najít na internetu moc informací, máš rád tajemství?

Musím říct, že to není vyloženě záměr. Mám dost štěstí na lidi, které jsem potkal a kteří si mě pamatují, i když mám občas v tvorbě pomlky.



Na čem teď pracuješ?

Pracuji na něčem, co bude třeba až za 10 let, protože to nechci uspěchat. Jinak jsem rád s dětmi a musím se přiznat, že mi dost věcí kreslí ony. Už mě totiž překonaly, a tak to na nich velmi rád nechávám.



Martina můžete najít na Instagramu jako @cali__graphy, kde se můžete kochat dalšími ilustracemi, jak na papíře, tak třeba na tričku.

U nás si můžete vybrat ponožky s dvěma různými designy – černé Levá a modré Čus.